Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane.
Składniki:
- 510 gram cukinii
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 3 banany
- 250 gram daktyli suszonych
- 6 łyżek masła orzechowego
- 6 jajek
Przygotowanie:
- Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut.
- Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam.
- Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.
- Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.
- Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.
- Jajka ubijam na puszystą, białą pianę. Delikatnie łączę z powstałą masą.
- Przelewam do tortownicy, piekę w 180*C przez około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz