Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z cukinii

Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane.
Źródło: klik.

Składniki: 
  • 510 gram cukinii 
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 3 banany 
  • 250 gram daktyli suszonych
  • 6 łyżek masła orzechowego 
  • 6 jajek
Przygotowanie: 
  1. Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut.
  2. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam.
  3. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym. 
  5. Masę mieszam wraz z suchymi składnikami. 
  6. Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam. 
  7. Jajka ubijam na puszystą, białą pianę. Delikatnie łączę z powstałą masą.
  8. Przelewam do tortownicy, piekę w 180*C przez około 40 minut. 















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placki a'la pizza

Hej! Placki a'la pizza to ciekawa odmiana naleśników. Można je jeść z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, keczupem, pesto. Idealna propozycja na obiad.

Falafele z piekarnika

Bardzo szybki, wegetariański obiad? Proszę bardzo! Jest to idealna propozycja dla zapracowanych, przygotowanie zajmuje 10 minut, a cały obiad jest gotowy w pół godziny. Dodatkowo jest bardzo niewymagający- każdy (nawet kulinarne beztalencia) poradzą sobie z przygotowaniem. Wpis ekspresowy jak przygotowanie dania ;)