Hej!
Przepis narodził się z mojej miłości do makaronów. Szukałam receptur na idealne wegetariańskie spaghetti, ale żadne nie stwarzało smaku o jaki mi chodziło. I tak powstało to wspaniałe spaghetti z czerwoną soczewicą.
Przepis narodził się z mojej miłości do makaronów. Szukałam receptur na idealne wegetariańskie spaghetti, ale żadne nie stwarzało smaku o jaki mi chodziło. I tak powstało to wspaniałe spaghetti z czerwoną soczewicą.
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 garści czerwonej soczewicy
- szklanka wody
- łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego
- 1/2 butelki passaty
- przyprawy (papryka słodka, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa)
- makaron
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i smażę.
- Do cebuli i czosnku dodaję soczewicę, zalewam wodą i gotuję do miękkości.
- Całość zalewam passatą i doprawiam do smaku.
- Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu i podaję z sosem.
Smacznego!
Pozdrawiam.
pyszności :)
OdpowiedzUsuń