Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne pierniczki

Nadszedł ten czas, kiedy w kuchniach unosi się zapach przypraw korzennych. Przedstawiam Wam przepis, który sprawdza się u mnie od lat, święta bez tych ciasteczek nie byłyby takie same.
Pierniki doskonale nadają się do jedzenia po tygodniu, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Choć to w dużej mierze zależy od rodzaju miodu (najlepiej użyć sprawdzonego) i od ilości dodanej sody. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby na dwa dni przed jedzeniem zostawić je odkryte w miseczce lub koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza.
Składniki:
  • 60 dag mąki 
  • 15 dag cukru pudru 
  • 20 dag miodu 
  • 12 dag masła lub margaryny 
  • 1 jajko 
  • 6-8 g sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe przypraw korzennych 



Przygotowanie:
  1.  Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem (można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne). Robię wgłębienie, wlewam miód, wbijam jajko, dodaję przyprawy korzenne i margarynę. 
  2.  Ciasto zagniatam jak na pierogi. Wyrabiam, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. 
  3. Ciasto rozwałkowuję, ciasteczka można piec różnej grubości. Ja piekę je na przemian- raz grubsze, raz cieniutkie. 
  4.  Piekę pierniczki w nagrzanym piekarniku do 185*C przez około 10 minut (przeważnie po 8 minutach są już idealne). Trzeba uważać, żeby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się twarde i nabrać nieco goryczy. 
  5. Pierniki zdobimy według uznania- ja zazwyczaj robię to czekoladą gorzką i czekoladą białą, dodatkowo posypuję migdałami i orzeszkami. 




Smacznego!

Komentarze

  1. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Placki a'la pizza

Hej! Placki a'la pizza to ciekawa odmiana naleśników. Można je jeść z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, keczupem, pesto. Idealna propozycja na obiad.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane. Źródło: klik . Składniki:  510 gram cukinii  2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 3 banany  250 gram daktyli suszonych 6 łyżek masła orzechowego  6 jajek Przygotowanie:  Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.  Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.  Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.  Jajka ubijam na p...

Falafele z piekarnika

Bardzo szybki, wegetariański obiad? Proszę bardzo! Jest to idealna propozycja dla zapracowanych, przygotowanie zajmuje 10 minut, a cały obiad jest gotowy w pół godziny. Dodatkowo jest bardzo niewymagający- każdy (nawet kulinarne beztalencia) poradzą sobie z przygotowaniem. Wpis ekspresowy jak przygotowanie dania ;)