Nadszedł ten czas, kiedy w kuchniach unosi się zapach przypraw korzennych. Przedstawiam Wam przepis, który sprawdza się u mnie od lat, święta bez tych ciasteczek nie byłyby takie same.
Pierniki doskonale nadają się do jedzenia po tygodniu, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Choć to w dużej mierze zależy od rodzaju miodu (najlepiej użyć sprawdzonego) i od ilości dodanej sody. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby na dwa dni przed jedzeniem zostawić je odkryte w miseczce lub koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza.
Pierniki doskonale nadają się do jedzenia po tygodniu, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Choć to w dużej mierze zależy od rodzaju miodu (najlepiej użyć sprawdzonego) i od ilości dodanej sody. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby na dwa dni przed jedzeniem zostawić je odkryte w miseczce lub koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza.
Składniki:
- 60 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 6-8 g sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe przypraw korzennych
Przygotowanie:
- Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem (można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne). Robię wgłębienie, wlewam miód, wbijam jajko, dodaję przyprawy korzenne i margarynę.
- Ciasto zagniatam jak na pierogi. Wyrabiam, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
- Ciasto rozwałkowuję, ciasteczka można piec różnej grubości. Ja piekę je na przemian- raz grubsze, raz cieniutkie.
- Piekę pierniczki w nagrzanym piekarniku do 185*C przez około 10 minut (przeważnie po 8 minutach są już idealne). Trzeba uważać, żeby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się twarde i nabrać nieco goryczy.
- Pierniki zdobimy według uznania- ja zazwyczaj robię to czekoladą gorzką i czekoladą białą, dodatkowo posypuję migdałami i orzeszkami.
Smacznego!
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki