Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowe, wegańskie ciasteczka bananowo-kokosowe

Ciasteczka bananowo-kokosowe
są idealną propozycją na zdrowy deser. Tym razem postanowiłam postawić na coś w odsłonie nie dość, że bezglutenowej to dodatkowo wegańskiej. Bez użycia cukru, niezdrowego tłuszczu. Można je zjeść z popołudniową kawą bez żadnych wyrzutów sumienia.

Składniki:
  • 2 banany 
  • 4 łyżki płatków jaglanych 
  • 4 łyżki mąki kokosowej 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka oleju kokosowego (stałego)
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych 
  • bakalie (u mnie 1/2 łyżki ziaren słonecznika, 1/2 łyżki orzechów arachidowych w kostce, 1/2 łyżki migdałów w kostce, 1/2 łyżki sezamu białego) 
  • 2-3 łyżki słodzika (miód, syrop klonowy etc.) 
Przygotowanie:
  1. Siemię lniane zalewam 2 łyżkami ciepłej wody. 
  2. Banany rozgniatam widelcem na płynną papkę. Dodaję siemię lniane, płatki jaglane, mąkę ryżową, kokosową, sodę i mieszam. 
  3. Olej roztapiam, dodaję do masy. Wsypuję bakalie, wiórki kokosowe i słodzik. Całość dokładnie wyrabiam. 
  4. Z ciasta lepię małe, lekko spłaszczone kulki. Piekę w 180°C przez około 20-25 minut. 

Smacznego!
Pozdrawiam. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placki a'la pizza

Hej! Placki a'la pizza to ciekawa odmiana naleśników. Można je jeść z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, keczupem, pesto. Idealna propozycja na obiad.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane. Źródło: klik . Składniki:  510 gram cukinii  2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 3 banany  250 gram daktyli suszonych 6 łyżek masła orzechowego  6 jajek Przygotowanie:  Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.  Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.  Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.  Jajka ubijam na p...

Falafele z piekarnika

Bardzo szybki, wegetariański obiad? Proszę bardzo! Jest to idealna propozycja dla zapracowanych, przygotowanie zajmuje 10 minut, a cały obiad jest gotowy w pół godziny. Dodatkowo jest bardzo niewymagający- każdy (nawet kulinarne beztalencia) poradzą sobie z przygotowaniem. Wpis ekspresowy jak przygotowanie dania ;)