Przejdź do głównej zawartości

Kluski śląskie z soczewicą

Hej!
Dzisiaj pokażę Wam przepis na bardzo dobry farsz do klusek. Kiedy rodzinka zajada się kluskami z mięsem, ja jem te z soczewicą. Jest to bardzo prosty i szybki zamiennik. Zachęcam do wypróbowania.
Soczewica czerwona ma w sobie bardzo dużą zawartość białka. Zawiera witaminy z grupy B, PP oraz C. Ma w sobie również wapń i fosfor, co pozytywnie wpływa na nasze kości. Zjadanie jej polecane jest cukrzykom, osobom chorującym na anemię, kobietom w ciąży, osobom na diecie odchudzającej. I oczywiście wegetarianom.




Składniki:
Kluski:
  • 1 kg ziemniaków 
  • jajko 
  • mąka ziemniaczana
Farsz:
  • garść soczewicy czerwonej 
  • garść kaszy jaglanej 
  • mała cebula
  • łyżka oliwy 
  • do smaku: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotuję i przeciskam przez praskę. Jak lekko przestygną- w misce dzielę je na 4 równe części. Jedną rozdzielam na pozostałe trzy. Mąkę ziemniaczaną wsypuję w dziurę, która powstała po wyciągnięciu jednej części. Wbijam jajko i wyrabiam ciasto, aż się nie klei do ręki. 
  2. Kaszę jaglaną przepłukuję zimną wodą, następnie wrzątkiem (żeby pozbyć się smaku goryczki). Zalewam kaszę niecałą szklanką wody i gotuję tak długo, aż wszystko wchłonie. 
  3. Soczewicę gotuję do miękkości. 
  4. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam chwilę na oliwie. 
  5. Kaszę jaglaną, soczewicę, cebulę mieszam blenderem. Doprawiam do smaku. 
  6. Nadziewam - formuję kluski, spłaszczam i nakładam farsz. Później  delikatnie je zaklejam, ruchem jak przy wyrabianiu. 
  7. Gotowe kluski wrzucam do wrzącej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze chwilę i wyciągam (uprzednio wyciągam jedną i sprawdzam, czy ciasto jest ugotowane). 

Smacznego!
Pozdrawiam.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placki a'la pizza

Hej! Placki a'la pizza to ciekawa odmiana naleśników. Można je jeść z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, keczupem, pesto. Idealna propozycja na obiad.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane. Źródło: klik . Składniki:  510 gram cukinii  2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 3 banany  250 gram daktyli suszonych 6 łyżek masła orzechowego  6 jajek Przygotowanie:  Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.  Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.  Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.  Jajka ubijam na p...

Falafele z piekarnika

Bardzo szybki, wegetariański obiad? Proszę bardzo! Jest to idealna propozycja dla zapracowanych, przygotowanie zajmuje 10 minut, a cały obiad jest gotowy w pół godziny. Dodatkowo jest bardzo niewymagający- każdy (nawet kulinarne beztalencia) poradzą sobie z przygotowaniem. Wpis ekspresowy jak przygotowanie dania ;)