Przejdź do głównej zawartości

Pulpety z cieciorki i cukinii w sosie pomidorowym

Hej!
Dzisiaj proponuję Wam pyszne pulpety z ciecierzycy i cukinii. Jest to idealny obiad dla wegetarian i dla fanów nowoczesnej kuchni.





Składniki:
pulpety:
  • 200 g suchych ziaren ciecierzycy (lub około 500 g ugotowanej) 
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • 5-10 łyżek bułki tartej (lub ulubionej mąki u mnie kukurydziana) + do obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz, zioła, papryka słodka
  • olej do smażenia
sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (lub pół butelki passaty) 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra
Przygotowanie:
pulpety:
  1. Cieciorkę moczę na noc. Kolejnego dnia gotuję do miękkości. 
  2. Cukinię i cebulę ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję cieciorkę i blenduję. 
  3. Do masy dodaję jajko, bułkę tartą (lub mąkę). Doprawiam do smaku, lepię pulpety i obtaczam w bułce tartej. 
  4. Smażę na rozgrzanej patelni na ulubionym oleju. 
sos:
  1. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju. 
  2. Dodaję pomidory, świeżą bazylię i chwilę gotuję. 
  3. Doprawiam do smaku i gotuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Danie podaję z ryżem, makaronem lub kaszą i świeżymi surówkami. U mnie w wydaniu z kaszą gryczaną. 
Smacznego!
Pozdrawiam.


Komentarze

  1. Super opcja! Muszę pokombinować i zrobić bez jajka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Placki a'la pizza

Hej! Placki a'la pizza to ciekawa odmiana naleśników. Można je jeść z różnymi dodatkami- sosem czosnkowym, keczupem, pesto. Idealna propozycja na obiad.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Przepis na kolejne fit ciasto. Domownicy nie mogli uwierzyć, gdy usłyszeli z czego przygotowany jest deser. W końcu niecodziennie do ciasta dodaje się warzywo, które zalewa polskie ogródki- cukinię! Wypiek ma idealną konsystencję, nie jest za suchy ani za mokry. Zamiast cukru występują daktyle, zamiast mąki płatki owsiane. Źródło: klik . Składniki:  510 gram cukinii  2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao 3 banany  250 gram daktyli suszonych 6 łyżek masła orzechowego  6 jajek Przygotowanie:  Daktyle namaczam w wodzie na minimum 30 minut. Cukinię obieram ze skórki i trę na tarce o średnich oczkach. Odrobinę solę i odstawiam. Płatki owsiane blenduję na mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Daktyle odcedzam z wody. Blenduję je wraz z bananami i masłem orzechowym.  Masę mieszam wraz z suchymi składnikami.  Cukinię odciskam z wody, dodaję do ciasta i mieszam.  Jajka ubijam na p...

Falafele z piekarnika

Bardzo szybki, wegetariański obiad? Proszę bardzo! Jest to idealna propozycja dla zapracowanych, przygotowanie zajmuje 10 minut, a cały obiad jest gotowy w pół godziny. Dodatkowo jest bardzo niewymagający- każdy (nawet kulinarne beztalencia) poradzą sobie z przygotowaniem. Wpis ekspresowy jak przygotowanie dania ;)