Hej!
Dzisiaj proponuję Wam pyszne pulpety z ciecierzycy i cukinii. Jest to idealny obiad dla wegetarian i dla fanów nowoczesnej kuchni.
Dzisiaj proponuję Wam pyszne pulpety z ciecierzycy i cukinii. Jest to idealny obiad dla wegetarian i dla fanów nowoczesnej kuchni.
Składniki:
pulpety:
- 200 g suchych ziaren ciecierzycy (lub około 500 g ugotowanej)
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5-10 łyżek bułki tartej (lub ulubionej mąki u mnie kukurydziana) + do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, zioła, papryka słodka
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (lub pół butelki passaty)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra
Przygotowanie:
pulpety:
- Cieciorkę moczę na noc. Kolejnego dnia gotuję do miękkości.
- Cukinię i cebulę ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję cieciorkę i blenduję.
- Do masy dodaję jajko, bułkę tartą (lub mąkę). Doprawiam do smaku, lepię pulpety i obtaczam w bułce tartej.
- Smażę na rozgrzanej patelni na ulubionym oleju.
sos:
- Cebulę i czosnek podsmażam na oleju.
- Dodaję pomidory, świeżą bazylię i chwilę gotuję.
- Doprawiam do smaku i gotuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Danie podaję z ryżem, makaronem lub kaszą i świeżymi surówkami. U mnie w wydaniu z kaszą gryczaną.
Smacznego!
Pozdrawiam.
Super opcja! Muszę pokombinować i zrobić bez jajka :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/